Ponovo usklađivanje sa svetskim cenama nafte?

Bez autora
Oct 24 2011

Regulisanje cena benzina i dizela na pumpama u Srbiji, ponovo bi mogla da preuzme - država. U Vladi Srbije ozbiljno razmišljaju da ponovo uvedu neku vrstu ograničenja cena naftnih derivata, koja se primenjivala do 1. januara ove godine. Time bi gorivo u maloprodaji osim sa stalnim poskupljenjima, moglo da se susretne i sa pojeftinjenjem, jer bi se ponovo vratio sistem usklađivanje domaćih cena derivata sa svetskim cenama nafte.Cene goriva cele ove godine bile su na uzlaznoj putanji, čak i kada je cena derivata na svetskim berzama bila u padu. Na srpskim pumpama ove godine nije zabeleženo nijedno pojeftinjenje.

Ponovo usklađivenje sa svetskim cenama nafte?Regulisanje cena benzina i dizela na pumpama u Srbiji, ponovo bi mogla da preuzme - država.

U Vladi Srbije, kako saznaju „Novosti“, ozbiljno razmišljaju da ponovo uvedu neku vrstu ograničenja cena naftnih derivata, koja se primenjivala do 1. januara ove godine. Time bi gorivo u maloprodaji osim sa stalnim poskupljenjima, moglo da se susretne i sa pojeftinjenjem, jer bi se ponovo vratio sistem usklađivanje domaćih cena derivata sa svetskim cenama nafte.

Cene goriva cele ove godine bile su na uzlaznoj putanji, čak i kada je cena derivata na svetskim berzama bila u padu. Na srpskim pumpama ove godine nije zabeleženo nijedno pojeftinjenje.

Po cenama goriva Srbija je proteklih meseci u evropskom vrhu. Naftni derivati na domaćim pumpama su skuplji nego u svim zemljama u okruženju. Naftaši se pravdaju da na cenu goriva osim događanja na svetskoj berzi utiče i kurs evra, ali i državna zahvatanja koja spadaju u red viših kada je u pitanju benzin, dok su za dizel otprilike ista kao u ostalim zemljama u okruženju.

Nadležni tvrde da su kontrolama pokušali da spreče nezakonitosti u ovoj oblasti, posebno kada je reč o naplati carina, akciza i PDV, ali i zbog zaštite potrošača i učesnika na tržištu naftnih derivata. Proverava se izdavanje licenci i drugih neophodnih akata za obavljanje delatnosti u ovom sektoru, ali se kontroliše i promet i naplata javnih prihoda.

Tržišni inspektori su u kontrolama doneli četiri rešenja o zabrani prometa zbog neposedovanja licence za obavljanje energetske delatnosti, 11 rešenja o zabrani prometa zbog neposedovanja propisanih isprava koje prate robu u prometu i jedno rešenje kojim je naloženo otklanjanje nepravilnosti. Podneta su dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i šest prijava javnom tužilaštvu zbog privrednog prestupa. U ovim kontrolama je van prometa stavljeno 2.574.000 litara raznih vrsta derivata, čija je vrednost 303.792.000 dinara.

Nepotpuni izveštaji

Inspektori tržišne inspekcije su kod 38 uvoznika evro BMB 98, evro premijuma 95 i evrodizela primetili da je najveći broj nepravilnosti bio vezan za količine uvezene nafte. Njihovi izveštaji su često nepotpuni, ne sadrže bitne podatke o objektima gde je vršeno uzorkovanje, način uzorkovanja ili ne sve obavezne parametre propisane standardom i tehničkim propisom. Problem je i što su izveštaje o ovim stvarima izdavale i neakreditovane organizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik